Nu desconsidera
Nu desconsidera ideile celorlalti fara a le da mai intai o sansa sa le faci auzite. Oamenii adeseori vor sa fie intelesi si luati in considerare, asadar nu le taia din prima ideile si perspectivele pe care le au.
Ia-le argumentele in considerare, insa nu te speria de unele decizii mai dificile si de unele schimbari necesare pentru ca ai vrea sa multumesti pe toata lumea. Atunci cand vrei sa multumesti pe toata lumea, vei ajunge sa nu multumesti pe nimeni.
Fii optimist
In acelasi timp, nu te astepta ca altii sa te placa tot timpul. Deciziile sunt rar unanime si multi oameni sunt in mod inerent incomodati cand vine vorba despre schimbare. Ori de cate ori institui noi principii si implementezi idei diferite, cineva va ajunge sa nu fie de acord in mod inevitabil.
Acesta nu este intotdeauna un lucru rau, totusi. Daca oamenii nu se plang, atunci inseamna ca nu te-ai schimbat suficient. Fii optimist in fata criticilor.
Rezolva probleme
Fii un furnizor de solutii. Problemele exista ca sa fie rezolvate, asa ca nu-ti irosi timpul, ori echipa echipei pe care o conduci, plangandu-te tot timpul despre asta. In schimb, concentreaza energia echipei tale(si pe a ta) pe dezvoltarea de idei si pe testarea de diferite solutii.
Fa asta in mod repetat de fiecare data cand intampini vreun obstacol., indiferent de cat de mare sau mic este. Scopul tau suprem este de a crea o cultura de continue imbunatatiri.
Asculta atent
Asculta mai mult decat vorbesti. Devin-o confortabil cu linistea care preceda o intrebare sau o idee propusa. Mai mult decat atat, invata sa adresezi intrebarile cele mai potrivite pentru a-i face pe ceilalti sa spuna ce au de spus si pentru a conduce conversatiile intr-o directie mai productiva.
Nu trebuie sa fii cel ce schimba totul. Obiectivul tau este nu de a veni mereu cu ideile, insa mai degraba de a construi un mediu in care ceilalti sa-si poata sugera, dezvolta sau implementa in mod deschis ideile.