Anxietatea parintilor se transmite cu usurinta catre copii, fara ca genetica sa joace vreun rol. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la diferite universitati din Statele Unite, Marea Britanie si Suedia, efectuand un studiu pe gemeni.
Transmiterea anxietatii de la parinti la copii este foarte studiata, fiind documentata stiintific, insa mecanismele care stau la baza acestui proces nu sunt foarte cunoscute.
Pentru a intelege mai bine rolul geneticii si a altor factori externi cum ar fi cultura, condtiile de trai, expuneerea copiilor la factorul de stres al parintilor, o echipa de cercetatori a studiat tipurile de anxietate prin observarea comportamentului a doi gemeni identici. Acest studiu este realizat pentru a afla daca genetica ori mediul in care acestia cresc sunt responsabili de transmiterea anxietatii.
Munca acestora a constat intr-o baza de date formata de 387 perechi de gemeni monozigoti si 489 de dizigoti.
Cercetatorii au folosit modelarea pe calculator a relatiilor dintre indivizi si trasaturile acestora, pentru a estima ccontributia factorilor genetici sau externi. Concluziile acestora au aratat ca exista o legatura intre nevroza si anxietatea parintilor, dar si a problemelor similare gasite la copii lor in adolescenta.
In urma rezultatelor acestui studiu, anxietatea ar putea fi transmisa prin intermediul mediului inconjurator, adica prin comportamentul pe care copii il vad la parinti. Acesta indica ca intr-adevar exista dovezi statistice relevante, de transmitere non genetica a anxietatii. Cercetatorii au descoperit ca anxietatea parintilor determina ca si copiii sa fie mai nerabdatori, creand astfel un fel de circuit negativ al feedback-ului. Stdiul concluzioneaza ca aceasta ar putea fi o ipoteza plauzibila asupra ciclului de anxietate si dezvoltarii copiilor in inima familiei.
In conformitate cu Dr. Robert Freedman, parintii care sufera de anxietate pot beneficia de consiliere si educatie cu privire la modalitatile de a minimaliza impactul anxietatii asupraa dezvoltarii copiilor lor.