unt

Ar trebui sa mancam unt?

Americanii mananca, in medie, 23 de bucati de unt pe an, deci nu se poate spune ca populatia sufera de o acuta deficienta de unt din meniul zilnic. Daca putini experti in nutritie ar recomanda o alimentatie mai bogata in unt, intrebarea daca acest aliment este intr-adevar sanatos pentru organism ramane pentru moment deschisa.

2,5 din 5 experti considera ca untul este un aliment sanatos

O lingurita de unt sarat contine 102 calorii si 36% din limita zilnica de grasimi saturate recomandata. Timp de multi ani, recomandarile de dieta oficiale au “defaimat” grasimile, in special pe cele saturate, pentru ca pareau a fi un element cheie in aparitia obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

Cercetari recente sugereaza, insa, ca untul, sau mai degraba grasimile saturate pe care acesta le contine ar putea fi mult mai putin periculoase decat s-a crezut.

“Argumentul conform caruia grasimile saturate cauzeaza bolile de inima nu a fost puternic sustinut de stiinta”, spune Nina Teicholz, autorul cartii “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?”.

Alti experti, insa, cum ar fi David Katz, directorul Centrului de Preventie si Cercetare de la Universitatea Yale, spune ca untul ar trebui evitat si inlocuit cu uleiul de masline, care este bogat in grasimi monosaturate si dovedit ca fiind benefic pentru sanatate. Cercetarile recente indica faptul ca, “in cel mai bun caz, o cantitate mica de grasimi saturate nu este neaparat daunatoare. […] Nu exista, insa, indicii clare ca acestea ar fi benefice” concluzioneaza Katz.

In fine, o alta categorie de experti, din care face parte si Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Scolii de Nutritie de la Universitatea Tufts, nu au un raspuns sigur la intrebarea din titlu. “Sunt neutru. […] Nu exista nicio dovada ca untul este bun pentru noi si sunt prea putine argumente care sa arate daune majore”, precizeaza acesta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *