memorie

Cateva sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

A reusi in viata inseamna de obicei a avea o memorie foarte buna. Acest lucru depinde foarte mult de sanatatea cerebrala. Este dovedit de cercetari stiintifice faptul ca, indiferent de varsta, creierul uman are capacitatea de a se imbunatati, adapta si schimba. Fenomenul a fost denumit de oamenii de stiinta neuroplasticitate. Este insa nevoie de o stimulare corecta pentru a creea noi cai neuronale si a modifica acele conexiuni deja existente. Stimulii corecti vor ajuta creierul sa se adapteze si sa reactioneze dupa cum se doreste.

Memoria este foarte similara cu ceea ce cunoastem drept putere musculara. In mod similar, pentru rezultate optime, trebuie exersata in mod constant. A invata o limba noua, a rezolva probleme matematice, a scrie poezii sau a aborda activitati creative sunt doar cateva din modalitatile prin care memoria poate fi antrenata.

Cel mai important element este reprezentat de faptul ca o noua activitate trebuie sa te scoata din zona de confort. Asta inseamna ca, pentru imbunatatirea memoriei, trebuie sa fii pregatit sa explorezi teritorii si zone la care nu ai mai ajuns. A invata un lucru nou sau a incepe dezvoltarea unei abilitati apartin acestei categorii.
In al doilea rand, activitatea trebuie sa fie suficient de antrenanta incat sa solicite intreaga atentie si un efort mental sustinut. A invata sa canti la un instrument dificil apartine acestei categorii.
Un alt element se refera la faptul ca abilitatea aleasa trebuie dezvoltata constant. Asta inseamna ca vei incepe de la un nivel de baza, pentru a creste nivelul de dificultate si a ajunge la imbunatatiri treptate.
Nu in cele din urma, activitatea trebuie sa fie si asociata cu o recompensa. Procesul de invatare se opreste daca nu esti suficient de motivat. Memoria nu poate fi astfel imbunatatita, obiectivul fiind astfel neindeplinit.

Un foarte bun ajutor pentru imbunatatirea memoriei il reprezinta si exercitiile fizice. Acestea promoveaza o mai buna circulatie a sangelui in intreg organismul, ducand la o oxigenare mult mai buna a tesuturilor. Odihna este in egala masura de importanta, iar pentru a imbunatati memoria mai poate fi utila si socializarea, managementul stresului, distractiile sau alimentatia. Toate acestea trebuie pastrate intr-un echilibru perfect, pentru a actiona corect ca si stimuli pentru memorie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *