pompa-submersibila

Ce este nevoie la realizarea unui put?

 

Exista zone unde, obtinerea de apa potabila, curata, este un lucru extrem de usor si simplu- astfel de locuri se gasesc in apropiere de de rauri, unde nivelul apei freatice se afla la cativa metri in pamant. Cu toate acestea, in locatiile unde apa freatica nu se gaseste la o adancime mica, este nevoie de identificarea unor solutii optime, astfel incat localnicii sa se poata alimenta cu apa.

In astfel de cazuri, se utilizeaza pompe submersibile pentru put, ce functioneaza pe baza de presiune, astfel incat sa determine circularea optima a apei. Pe langa realizarea unui put sau a unei fantani, pompele submersibile au utilizari si in domeniul casnic, cel industrial, comercial si agricol, fiind excelente in extragerea apei ce se afla la cativa metri adancime fata de sol.

Fantana sau put?

In general, fantanile reprezinta posibilitati excelente de alimentare cu apa a localnicilor. Si, cu toate ca o fantana poate fi realizata atunci cand apa din sol se afla la o adancime mai mica, poluarea excesiva din ultimile decenii a contaminat intens acest nivel de apa. Prin urmare, realizarea unei fantani nu este o solutie tocmai buna, deoarece apa captata poate fi usor de infestat.

Pe de alta parte, putul reprezinta o varianta durabila si sustenabila, captandu-se apa curata, de la o adancime mai mare de 20 de metri. Insa, comparativ cu realizarea si alimentarea cu apa dintr-o fantana- unde apa se poate scoate prin mai multe metode disponibile pe piata, cea dintr-un put poate fi valorificata doar cu ajutorul pompelor submersibile.

Ce trebuie luat in vedere la realizarea unui put?

– in primul rand, trebuie sa se stie ca un put forat nu inseamna numai o gaura in pamant- este un proces destul de dificil ce implica mai multe operatiuni. De altfel, putul trebuie realizat cu ajutorul unor cunoscatori in domeniu- exista firme care se ocupa cu realizarea de puturi.

– in al doilea rand, trebuie sa se ia in calcul si faptul ca nu toate forajele au si apa, iar acest lucru nu tine de echipa ce se ocupa de forare: pur si simplu exista situatii in care apa este insuficienta sau chiar deloc. Cu toate acestea, o echipa serioasa de mesteri va putea realiza o diagnoza a locului unde se doreste realizarea putului, proces ce poarta numele de carotaj electric.

– de asemenea, putul forat de catre o echipa de specialisti nu se preda cu tot cu pompa submersibila: firma poate echipa putul cu pompa dar, cu toate acestea, se cer o serie de alte lucrari suplimentare.

Asadar, odata cu poluarea intensa a apei de la un nivel freatic mai mic, dar si datorita cresterii populatiei si a cererii fata de apa potabila, fantanile nu mai reprezinta solutii durabile de alimentare cu apa. Din acest motiv, pompele submersibile reusesc sa fie amplasate la o adancime mult mai mare sub nivelul pamantului, asigurand alimentarea cu apa a populatiei indiferent de moment.

Cat dureaza realizarea unui put?

Durata procesului de realizare a unui put depinde de structura si adancimea stratului la care se afla panza freactica. Insa, pentru ca un put sa poata fi exploatat, este necesara executarea unor lucrari mai ample, printre care: construirea cabinei putului; montarea pompei submseribile; si instituirea zonei de protectie sanitara.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *