muza

Ce este o muza?

 

O multime de artisti, scriitori, poeti si muzicieni au sustinut la un moment dat in viata, ca munca lor creativa a fost inspirata de o anumita persoana, referindu-se la aceasta ca fiind muza lor. O muza este cineva care o are o influenta atat de mare asupra altei persoane incat devine centrul de inspiratie pentru arta acelei persoane. In istorie, acest termen a fost utilizat de barbatii care se indragosteau de o femeie, iar ulterior aceasta devenea subiectul muncii lor.

Originea cuvantului provine din mitologia greaca. Zeii greci- Zeus si Mnemosyne au avut noua fete, numite Muzele, iar barbatul care era iubit de cele noua muze se credea ca este mai sacru decat orice alt sfant. Cele noua muze se numeau Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Terpsichore, Thalia, Polyhymnia si Urania.

In decursul istoriei se pot aminti unele femei ca muze de inspiratie, iar cele mai celebre exemple sunt: Charlotte von Stein, Amanda Lear, Dora Maar, Alma Mahler-Werfel, Marietta di Monaco, Emmy Hennings, Camille Claudel, Gala Éluard Dalí, Jeanne-Claude, Veronica Micle, Anita Pallenberg , Courtney Love.

Picasso si muzele sale

Insa, de-a lungul timpului, atat barbatii cat si femeile au fost inspirati de propriile sale muze. Un artist celebru care a incorporat in munca sa muze, a fost celebrul Pablo Picasso, care, de-a lungul vietii sale, si-a transformat fiecare femeie pe care a intalnit-o intr-un subiect de arta.

Picasso a avut relatii amoroase cu mai multe femei, iar multe dintre acestea s-au incheiat in conditii urate pentru cele mai multe dintre acestea. Munca lui Picasso a progresat cu fiecare femeie cu care a avut o relatie, iar fiecare stadiu poate fi observat in arta sa. Femeile lui Picasso reprezentau inspiratie pentru acesta, iar de multe ori acesta a fost judecat aspru, criticii sustinand ca acesta renunta la femeia pe care o iubea dupa ce inspiratia ii disparea, iar munca sa avea de suferit. Astfel, Picasso isi indrepta atentia catre alta femeie, care ii improspata sursa de inspiratie.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *