Ce trebuie sa stii despre menstruatie

Fetele incep sa aiba menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani. Aceasta reprezinta o medie, deoarece exista fete care au prima menstruatie la 9 ani si fete care au la 16. Prima menstruatie apare de obicei intre 11 si 16 ani. Totul depinde de transformarile tale corporale. Trebuie sa fii atenta la semnele pubertatii. Esti la pubertate cand: iti cresc sanii, iti creste parul pubian si cel axial. Secretia vaginala apare de obicei pentru prima oara inainte de prima menstruatie, insa nu se poate sti daca iti va veni menstruatia chiar luna urmatoare sau in cativa ani. Si secretia vaginala este considerata o etapa a pubertatii. Ciclul menstrual nu va fi regulat inca din primele luni. Exista persoane care sunt deja mature si isi regleaza mentruatia abia dupa nasterea primului copil.

Ca sa nu ai surprize neplacute si daca nu stii care este perioada in care ar trebui sa iti vina menstruatia trebuie sa ai mereu in geanta un absorbant. Daca faci efort fizic in exces, sau mergi la sauna in timpul menstruatiei, acestea iti pot deregla fluxul. In cazul in care fluxul menstrual este abundent si te tine in jur de 10 zile atunci trebuie sa mergi la un control la ginecolog. Durata intre menstre este de 21 si 35 de zile. Menstruatia dureaza intre 3 si 7 zile, maxim 10 zile.

Daca slabesti brusc, menstruatia iti poate fi afectata si poate sa lipseasca. In prima zi de menstruatie fluxul va fi mic si se va mari pe parcursul zilelor.

Este foarte importanta igiena intima, sa iti schimbi absorbantul o data la 3 ore si sa te speli de cateva ori pe zi.

Cresterea sanilor este primul semn al pubertatii. Dezvoltarea lor difera. Sanii se dezvolta pana la terminarea pubertatii. De asemenea, dimensiunile sanilor depinde si in functie de tesutul adipos, gras din organism. Ai observat probabil ca femeile mai plinute au sanii mai mari, iar cele slabe ii au mici.

1 comentariu

  1. este foarte important sa povestiti copiilor despe perioada de inaintea menstruatiei. pentru tinerele adolescente acetse lucruri pot fi motive de sperietura.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *