Se evidentiaza un maxim termic cu caracter principal in lunile cu nebulozitate redusa ce preced musonul de vara (aprilie-mai) si un al doilea maxim termic mai putin pronuntat in lunile ce succed musonul de vara (septembrie-octombrie) despartite de un minim termic evidentiat pe durata producerii musonului.
In perioada de iarna se produce un al doilea minim termic anual cu caracter secundar. Variatiile termice diurne se amplifica usor fata de cele caracteristice climatului intertropical permanent umed, fiind mai mari in lunile uscate si mai mici in cele umede. Accidental, iarna, perturbatiile ciclonice de la latitudini superioare pot provoca scaderi temporare neperiodice, ale temperaturii aerului. Aceste invazii sunt insa rare si nu se impun prea mult in conturarea caracteristicilor tabloului termic al acestor areale.
Cantitatile medii anuale de precipitatii oscileaza in cea mai mare parte a ariilor cu climat intertropical musonic in jurul valorii de 1500mm. Vara, cand bate musonul ecuatorial, cantitatile de precipitatii sunt cele mai mari, acum evidentiindu-se perioada cu pluviozitatea cea mai bogata din an. Acest sezon are caracteristici foarte asemanatoare cu ale vremii din regiunile cu climat intertropical permanent umed. In timpul sezonului ploios advectiile aerului ecuatorial oceanic (mult mai rar continental), mai umed si putin mai racoros conduc la cresterea valorilor nebulozitatii, a precipitatiilor si la o diminuare usoara a temperaturii .
In ariile unde musonul umed bate perpendicular pe tarmurile muntoase se produc maxime pluviometrice exceptionale. In asemenea cazuri, precipitatiile care se formeaza sunt datorate atat vanturilor umede de vara, dar si convectiei termice si dinamice (orografice), ca de exemplu pe versantii vestici ai Gatilor de Vest, in treimea lor sudica, unde cantitatile de apa ajung la 8100mm.
Intrucat aproape toate ariile in care este prezent acest tip de climat se afla localizate in emisfera nordica, musonul de iarna este de fapt un alizeu care bate dinspre nord-est, dinspre arii continentale extinse, aducand un aer tropical uscat. Nebulozitatea si cantitatea de precipitatii se reduc simtitor, dar umiditatea aerului relativ ridicata atenueaza seceta instalata in acest sezon, astfel ca, vegetatia forestiera nu are de suportat prea mult.