In ziua de astazi toti parintii isi doresc sa fie cat mai aproape de copii lor si sa faca astfel incat acestia sa primeasca cea mai buna educatie. Indiferent de eforturile pe care le fac parintii, comportamentul necorespunzator al copiilor este tot raspunderea parintilor in societate.
Vorbim despre faptul ca daca copilul face un lucru iesit din comun, care denota needucatia, sunt judecati parintii deoarece se considera ca nu i-au oferit atentia potrivita.
Regulile casei se schimba de-a lungul timpului, pe masura ce copiii cresc si devin mai responsabili. Atunci cand o regula este automat respectata de toti membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise si afisate in casa. Aceasta nu inseamna ca nu mai este valabila, ci doar ca nu mai este necesara afisarea ei. Regulile se schimba de asemenea in functie de situatiile noi care apar. De pilda, vei stabili reguli noi atunci cand fiica ta va incepe sa aiba intalniri cu prieteni de-ai ei in timpul liber. Desi regulile se schimba, nevoia de a avea reguli ramane aceeasi. Chiar si cand copiii din familie au devenit tineri adulti, regulile sunt utile pentru ca astfel ne asiguram ca fiecare membru al familiei intelege ca are responsabilitati in casa.
Este posibil ca prezenta regulilor sa rezolve problemele care apar in familie. Acestea chiar pot sa dispara atunci cand fiecare membru al familiei stie exact ce se asteapta de la el. Cu toate acestea, stabilirea de consecinte negative este necesara pentru acele situatii in care regulile sunt incalcate.
Sigur ca este foarte important sa stii sa te impui in fata copilului. Astfel, el va sti ca trebuie sa respecte anumite reguli iar atunci cand va fi pe pucntul de a face o prostie se va gandi la lucrurile care i-au fost interzise in copilarie.