Gazele nocive din atmosfera afecteaza calitatea precipitatiilor. In regiunile industriale, puternic poluate, se formeaza ploi acide. Dar masele de aer transporta poluantii si in alte zone determinand producerea ploilor acide la distante mari fata de sursa de poluare. Masurata pe o scara chimica de la 0 la 14 pH ( de la cea mai acida la cea mai alcalina), ploaia acida are pH-ul sub 5,6. In majoritatea zonelor industrializate ale Europei, precipitatiile sub forma de ploaie acida au ajuns la un pH intre 4,5 si 5,5.
Formarea ploilor acide se datoreaza si profilului energetic specific al Europei, unde se folosesc cantitati mari de combustibili cu un continut bogat de sulf, cum este carbunele. Ploile acide ataca plantele atat la nivelul radacinilor cat si al organelor aeriene.
Impurificarea atmosferei accentueaza efectul de sera, manifestat prin incalzirea straturilor din atmosfera joasa, datorita transparentei aerului din atmosfera joasa pentru radiatia solara cu lungimi de unda scurte si absorbtiilor partiale a radiatiei infrarosii, de catre o serie de constituenti atmosferici precum: CO2, NH3, CH4, NO2, O3, freonii, constituenti numiti gaze de sera, care impiedica pierderea caldurii in afara troposferei. Efectul de sera contribuie la cresterea temperaturii aerului, atenuand diferentele spatiale si temporale de temperatura, putand determina dezechilibre, cu efect global, in mediul geografic.
Daca impurificarea atmosferei transpusa in plan local conduce la poluarea atmosferei, fenomen ce in ultima vreme s-a extins la scara globala dar si la accentuarea efectului de sera, din suita de actiuni umane pozitive cu rezonanta in planul climatic (mai concret microclimatic si topoclimatic) al localitatilor urbane mentionam: extinderea spatiilor verzi, marirea suprafetelor acvatice, stropirea frecventa a arterelor stradale, amplasarea corespunzatoare a unitatilor industriale poluatoare in raport cu vanturile dominante, folosirea filtrelor la gurile de evacuare a impuritatilor solide si si gazoase industriale cu scopul izolarii acestora de zonele rezidentiale etc.
Daca actiunile amintite stau la indemana oamenilor fiind lesne de pus in practica, dar au o influenta climatica locala, o serie de proiecte mai ambitioase si mai greu de realizat, vizeaza modificari aduse climatului unor regiuni mai intinse.