adolescent

Cum sa comunici cu adolescentii

Adolescenta este perioada cea mai dificila din viata unei persoane. Cu totii am trecut prin asta si o stim. In aceasta perioada se contureaza cel mai mult personalitatea. De aceea, noi ca parinti trebuie sa le fim alaturi si sa ii sustinem atata timp cat nu fac greseli care sa ii afecteze prea mult. Desigur ca acestia vor avea de invatat din coborasuri, dar nici nu le putem risca viitorul sau sanatatea.

Inainte de actiona in vreun fel, incerca sa il intelegi. Intoarce-te in timp in anii adolescentei tale, reaminteste-ti cum era si astfel iti va fi mai usor sa te pui in pielea lui. Desi de cele mai multe ori acestia au vaga impresie ca toata lumea este impotriva lor, avem datoria sa le aratam ca lucrurile stau altfel. Nu va fi usor sa facem asta, insa cu putina tactica, afectiune si efort, vom avea multe de castigat atat noi, cat si copilul nostru.

Este foarte important sa tinem cont de drepturile sale. Chiar daca in ochii nostri inca este un copil mic, acesta deja a ajuns la o anumita maturitate. Are drepturile de a lua proprii decizii si avem datoria ca parinti sa il ascultam macar. Daca nu isi pune viata sau sanatatea in pericol, este recomandat sa il lasati sa se bucure de aceasta perioada a libertatii.

In pofida faptului ca va respinge, continuati sa fiti alaturi de el. Desi adolescentul vrea sa creeze impresia ca se descurca singur si nu are nevoie de sprijinul moral al nimanui, de fapt acum este perioada in care are nevoia cea mai mare de noi. Acum apar primele dezamagiri si deceptii in dragoste. Acum el descopera lumea obscura a adultilor.

Daca veti reusi sa comunicati foarte bine cu adolescentul dumneavoastra, viata acestuia nu va fi data peste cap si nici a celor din jur.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *