De pe 16 decembrie

De pe 16 decembrie, ne reamintim de evenimentele din urmă cu 26 de ani care au schimbat istoria României. Numite de unii revoluție, de alții lovitură de stat, evenimentele de atunci au dus la moartea președintelui comunist Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena și la democratizarea țării.

Să ne întoarcem în timp:  pe 16 decembrie 1989, la locuința pastorului reformat Laszlo Tokes se adunau câteva zeci de persoane care protestau față de mutarea acestuia într-un alt județ. Divergența religioasă este abil îndreptată spre solicitări de natură economică, având în vedere problemele cu care românii se confruntau : lipsa căldurii și a energiei electrice în locuințe, alimente cumpărate pe cartelă, probleme în sănătate și frica permanentă de Securitate.

Alexandru Ciura și Vasile Bledea, 2 dintre timișorenii care au ieșit în stradă în acea zi, își amintesc dramatismul primei zile a revoluției în cadrul unui documentar TVR. În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, la Timișoara aveau să urmeze confruntări între manifestanți și forțele de ordine în preajma locuinței lui Tokes și pe străzile centrale ale orașului. Acum, la 26 de ani de la evenimente, istoricii și ziariștii au scos la iveală documente care atestă implicarea masivă a serviciilor secrete din țările comuniste și capitaliste.

Practic, atunci toți și-au dat mâinile pentru a-l dărâma pe Ceaușescu. El încă mai credea că este invincibil, deși mai avea de trăit 9 zile. Acesta a fost debutul revoluției din 1989.

Continuăm serialul dedicat revoluției române din decembrie 1989. Pe 17 decembrie în acel an, protestele care au început în fața casei pastorului Laszlo Tokes se extind în Timișoara.

Mii de oameni ies pe stradă pentru a cere căldură, mâncare și libertate. Ei iau cu asalt Comitetul Județean de Partid, distrug tablourile cu Ceaușescu și dau jos însemnele comuniste cu secera și ciocanul. Forțele de ordine reacționează greu, nereușind să facă față puhoiului nemulțumit. Seara, președintele Nicolae Ceaușescu, reacționează dur la București, ordonând armatei, miliției și securității să folosească armamentul împotriva demonstranților. El organizează o teleconferință cu primii-secretari din județe în care le dă ordin ce au de făcut.

Liniștea nu a fost restabilită la Timișoara, așa cum își dorea Ceaușescu. Militarii, securiștii și milițienii trag în plin, câteva zeci de persoane își pierd viața, iar alte zeci sunt rănite. Cu toate acestea, protestele nu încetează. Impulsionați și de agenții străini – care se va dovedi peste ani că au făcut parte din scenariul pus la cale de președintele sovietic Mihail Gorbaciov –  timișorenii își cer drepturile în stradă.

Avea să urmeze o noapte tensionată, în care împușcăturile nu vor înceta. La fel și dezinformările puse la cale de ziariștii străini, inclusiv posturile de radio pe care le ascultau românii. Așa s-a scris istoria zilei de 17 decembrie 1989 la Timișoara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *