gheata carbonica

Gheata carbonica utilizata pentru consevarea alimentelor

Gheata carbonica este utilizata pentru consevarea alimentelor, fiind considerata un mod de a pastra alimentele in stare proaspata, fiind de altfel si un mijloc ieftin si rapid de a conseva cele mai gustoase alimente. Gheata carbonica poate fi utilizata pentru conservarea fructelor, a legumelor, dar si a carnii. Atunci cand produsele alimentare se pastreaza folosind gheata carbonica, acestea nu isi modifica proprietatile si nici nu prezinta semne ca ar fi congelate.

Motive pentru care se foloseste gheata carbonica

Conservarea alimentelor folosid gheata carbonica, care este uscata, a devenit destul de populara pentru diverse motive. Cand se utilizeaza gheata uscata, atmosfera din jurul produsului alimentar este modificata. De altfel, concentratia de oxigen din jurul produsului este redus pe masura ce creste si concentratia de carbon. Aceasta metoda ajuta la prevenirea alterarii alimentelor, la prinderea de muste sau de mucegai. De altfel, se impiedica oxidarea care poate distruge calitatea produselor alimentare. Inghetarea alimentelor are loc la o temperatura joasa, pentru a asigura textura de natural a alimentelor inghetate.

Sfaturi pentru a utiliza gheata carbonica

In timp ce se utilizeaza gheata carbonica pentru conservarea alimentelor, este important sa se stie ca aceasta nu trebuie sa fie tratata cu mainile goale, pentru ca poate provoca arsuri grave. Echipamentele de gheata uscata sau tip cooler nu trebuie sa fie sigilate sau fixate cu gaz, devenind medii extrem de periculoase.

Atunci cand se utilizeaza gheata uscata, cel mai bine este sa fie intr-o camera, care este bine ventilata, pentru ca nu cumva gazul eliminat de gheata sa cauzeze probleme de sufocare sau de respiratie. Cand gheata carbonica este pusa pe anumite produse alimentare, ea trebuie sa fie acoperita, fie intr-un ziar, fie intr-un prosop.

In cazul in care gheata carbonica si uscata se foloseste pentru sticle si cutii, atunci trebuie sa se ia masura de a nu intra in contact direct cu aceste materiale, pentru ca ar conduce la explozia materialelor. Exista sanse mari ca sticlele si cutiine sa inghete si sa se rupa, iar ingredientele din interior s-ar putea deteriora. Un ultim aspect, dar si cel mai important este ca gheata carbonica nu trebuie sa ajunga in mana copiilor. Este de evitat orice contact intre copii si gheata carbonica, pentru ca ar putea produce alergii, probleme de respiratie si in cele din urma stari de frig sau chiar lesin.

Desi este una dintre cele mai frecvente metode utilizate pentru consevarea alimentelor, ea trebuie sa fie facuta cu cea mai mare grija. De asemenea, este important sa se retina ca valoarea nutritiva a produsului alimentar se poate diminua pe parcursul perioadei de timp rece, iar prin urmare se necesita un timp scurt de congelare cu aceasta gheata carbonica.

Fapte despre gheata carbonica

Pe langa utilizarea sa in congelarea produselor, gheata carbonica s-a folosit de ani de zile pentru a crea piese inedite, chipuri si monumente sculptate in gheata. Ce este aparte la aceasta gheata este faptul ca elimina aburi de aer care confera o anume proprietate de visare si implicit ajuta pe cineva sa isi creeze o lume magica. In multe state, in timpul iernii se organizeaza concursuri cu sculpturi din gheata carbonica, punand la vedere talentul sculptorilor in gheata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *