Toti copii sunfera la un moment dat de intoleranta la lactoza. Aceasta intoleranta apare de obicei la scolari sau copii insa simptomele apar chiar din primele luni de nastere a copilului. Acest tip de afectiune este generata de faptul ca organismul copilului nu este capabil sa produca lactoza in cantitati necesare organismului. Astfel, datorita insuficientei de enzime necesare, digerarea lactozei se poate transforma in adevarate probleme gastrointestinale. Aceatsa afectiune nu este foarte periculoasa insa poate afecta sanatatea copilului si ii poate conferi acestuia o senzatie inconfortabila. Iata care sunt simptomele aceste intolerante pentru copii:
- Crampele abdominale
- Direea
- Balonarea sau gaze intestinale la cel mult doua ore dupa consumul de lapte.
Cum iti tratezi copilul atunci cand are intoleranta la lactoza?
Putem aborda un anumit regim alimentar, sa scoatem din meniul copilului lactoza insa nu vom reusi sa facem organismul sa produca lactaza. Trebuie sa fii atenta la reactiile pe care le are copilul tau atunci cand ii dai sa lapte. Fii atenta daca are simptomele precizate atunci cand ii administrezi lapticul. Exista copii care resimt simptomele acestei intolerante dupa ce beau cantitati foarte mici de lapte, si alti copii care o simt dupa ce consuma o cantitate mai mare de lactoza. II poti da iaurturi deoarece are anumite bacterii active care va ajuta procesul de digerare, devenind acid lactic.
Intoleranta la lactoza are mai multe cauze :
- Poate fi o intoleranta familiala care este dobandita ereditar si care prezinta o eroare in procesul de descompunere chimica a lactozei.
- Intoleranta congenitala este cauzata de o problema genetica cu care bebelusul se naste. Acest tip de intoleranta este mai rar intalnit, copii nu tolereaza nici macar laptele matern.
- Intoleranta primara afecteaza persoanele adulte si este ereditara.
- Intoleranta secundara este tipul de intoleranta care se instaleaza in timpul copilariei si se manifesta prin afectarea unei parti a intestinului subtire si poate provoca paraziti intestinali, gastroenterita sau diareea.