Tot vorbim despre romantism insa de foarte multe ori se intampla sa nu stim pur si simplu si care sunt originile lui. In continuare, vom prezenta cateva date de istorie a literaturii cu refrire la romantism si de termenul de romantism incepand de la origini.
La inceput, pentru englezi adjectivul „romantic” era sinonim cu substantivul „romanesc” si se raporta la cavalerii romani si la cei din din timpul trubadurilor. Termenul se introduce in Franra in anul 1824 si ilustreaza polemicile academicienilor care erau adaptati regulilor clasicismului. Romantismul francez este posterior romantismului englez si german.
Romantismul a fost initial in cateva feluri in a doua jumatate a secolului XVIII, sub influenta lui Rouseau.
Romantismul englez introduce in cultura:
- Mai multi termeni legati de cultura, natura, fascinatia unor ruine;
- Reactii si sentimente; trairi, dureri, regret. melancolie;
- Un anumit tip de peisaj: mari secate, vant.
Romantismul german se afirma in anii 1770-1780 prin miscarea „Saturm und Drag”, miscarea valorizeaza imaginatia, paiunea, libertatea, energia si drepturile de geniu.
Figurile simbolice ale acetei societati sunt;
- Poetul care viseaza la un lume ideala, artistul care urla dupa perfectiune;
- Barbatul marginal, salvarea in afara legilor;
- Geniul care inventeaza drumuri inedite care produc opere extrardinare.
Romantismul francez este marcat in mod profund de Revolutia franceza si de consecintele ei. Schimbarea literara din secolul al nouasprezecelea incepe se valorizeaza, si se ajunge la emigragre prin exil. Principiile mediatoare culturale ale romansitmului sunt imigrate, exilate. Madame de Stael si liberalii impreuna cu Chateubriand si aristocratii impotriva revolutionarilor sunt cei care contribuie la introducerea romantismului in Franta.
Asadar, romanrismul este o miscare europeana care se manifesta in secolul al XIX-lea si care cunoaste evolutia mai multor etape, specifice conretizarilor din toate spatiile europene.
Romantismul a fost favorizat de destramarea societatii feudale si de revolutia burgheza din anul 1780 si 1830, configurandu-se ca reactie impotriva clasicismului si asigurand literaturii libertatea de exprimare.