Rebeliunea adolescentilor: un rau necesar

Sunt, in principiu, doua forme de crestere si educare a copiilor peste care dau in fiecare zi, rar vazand o combinatie intre. Prima forma este cea severa, in care exista doar reguli. Fiecare ora de ajuns acasa sau regula trebuie respectata, altfel copilul este pedepsit.

Este cazul unei mame a unui copil de 17 ani i-a confiscat fiecare joc video, consola si DVD pe care acesta le avea (cumparati din proprii lui bani) pentru ca a intarziat 15 minute de la job cand a ajuns acasa. Asta chiar dupa ce seful o sunase sa-i spuna ca acesta va intarzia si nu era vina copilului. Acea mama traia dupa motto-ul „regulile sunt reguli si nu exista exceptii pentru ca sunt nebuna”.

Celalalt caz extrem este cel al parintilor care ii lasa pe copii sa faca ce vor. O astfel de mama isi lasa cele doua fiice sa bea si sa se drogheze in casa, atata timp cat ea stie despre activitate. Nu trebuia sa fie de fata sau sa supravegheze … trebuia doar sa i se spuna ce fac. Acestea au profitat de permisiune in fiecare weekend, cam. In timpul verii, in fiecare noapte. Ceea ce va voi spune va poate surprinde, insa cele doua nu au ajuns bine, alcoolul si drogurile devenind activitatea lor preferata.

Desigur, acestea sunt exemple extreme, dar despre asta vorbim aici: moduri extreme de a-ti creste copii, incercand sa previi rebeliunea. Permitandu-i adolescentului sa faca ce vrea previne rebelinea complet pentru ca nu are impotriva a ce sa se rebeleasca. Cealalta metoda o poate preveni temporar, insa asta va duce la un comportament rebel exagerat mai tarziu, mai tarziu cand va ajunge sa locuiasca singur.

Cei mai buni parinti sunt cei care inteleg ca trebuie sa existe o „lesa”, dar si ca uneori trebuie sa-i mai dai drumul. Cheia este sa decizi care gesturi de rebeliune trebuie oprite si care sunt acceptabile. Cheia este sa stii care „batalii” le poti lasa pe ei sa castige, in urma compromisului. Ii inveti cum sa o faca in siguranta si responsabil. Cat despre lucrurile pe care nu le pot face in niciun caz, le explici de ce si le explici pericolele. Asta nu inseamna ca nu o vor face pe la spatele tau, dar cuvantul tau va insemna ceva cand vor realiza ca ai avut dreptate si cresc sansele sa te asculte mai tarziu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *