Sfantul Andrei este foarte aproape de noi si o parte foarte mare dintre oameni vor serba ziua de nume, ma refer la oamenii care poarta numele de Andrei sau Andreea. Aceasta onomastica nu este destinata doar petrecerii pentru ca este o sarbatoare a traditiilor si superstitiilor.
Foarte multi oameni aleg sa se ghideze dupa aceste traditii deoarece astfel pot afla, care le este ursitul in cazul fetelor nemaritate, de exemplu.
Avand in vedere cate pericole ne pasc in Ajunul de Sf. Andrei, ce putem face ca sa ne protejam? Cea mai la indemana arma contra fapturilor noptii este usturoiul. Gospodinele trebuie sa pregateasca multe bucate cu usturoi ca sa alunge ghinionul din casa. Casele trebuie unse la usi si la geamuri cu usturoi si tot cu usturoi se ung si tarusii portii, fruntile si piepturile celor care locuiesc in casa.
Oalele si canile trebuie intoarse cu gura in jos si firimituri de paine se intind afara pentru ca strigoii sa nu caute mancare in camari.
In Bucovina, de Sf. Andrei nu se matura si nu se scoate gunoiul din casa, iar femeile nu se piaptana (pieptenele reprezinta in basme padurea, adica locul unde salasluiesc lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.
Sarbatoarea de Sfantul Andrei aduce cu ea multa energie spirituala, numai buna pentru a fi valorificata in farmece de dragoste. Una dintre traditii sfatuieste fetele nemaritate sa coaca o “Turtica de Andrei” foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-ti ofere apa pentru a-ti calma setea, este cel care te va cere in casatorie in cursul anului urmator.
TIne de dvs daca va incredeti sau nu in aceste obiceiuri sau vorbe din popor. Oricum, ele merita sa fie stiute si povestite mai departe si copiilor vostri.