Sleep paralysis

Te-ai trezit vreodata in mijlocul noptii, ingrozit si fara sa te poti misca? Paralizia in timpul somnului  sau cunoscuta ca sleep paralysis, este un fenomen in care o persoana se poate trezi insa nu se poate misca, nu poate vorbi si nici nu poate reactiona. De obicei se intampla in momentul in care o persoana este pe punctul de a adormi sau cand se trezeste, si este instotita de dificultati ale respiratiei.

Pentru cei care nu au patit-o, acest lucru poate sa le fie indiferent, insa ea este intr-adevar, o experienta groaznica. Esti complet paralizat si nu poti sa faci nimic ca sa te trezesti. Uneori, acest tip de somn este insotit de halucinatii sau de senzatia ca cineva se afla in camera cu tine. Unii oameni spun ca au simtit o prezenta demonica care le apasa pe piept, sau extraterestii care stau deasupra lor. De fapt, chinezii numesc acesta experienta ”Gui Ya” adica ”presiunea unei fantome”.

Care este explicatia stiintifica a acestui lucru?

Pana in prezent nu exista nicio teorie care sa explice ce se intampla exact intr-o astfel de experienta. Cea mai plauzibila explicatie ar putea spune ca numai mintea se trezeste din somn, in timp ce trupul ramane adormit pentru a impiedica persoana care experimenteaza asa ceva de a actiona in vis. Exista cativa factori care sunt raspunzatori de aceasta experienta: stres, lipsa de somn, oboseala si multe altele. Pentru a impiedica ca acest lucru sa se intample, oamenii trebuie sa tine o evidenta a somnului. Obiceiurile sanatoase de somn sunt cele mai indicate pentru a impiedica aparitia unui astfel de vis. De asemenea, expertii ne recomanda sa nu dormim pe spate, ci sa adoptam o pozitie in care sa dormim pe-o parte sau pe alta.

Aceasta experienta poate fi o povara pentru multi dintre noi, insa pentru altii nu. Nu numai ca poti sa te supui unui test in care vezi cat de calm poti deveni, poti experimenta si o senzatie de lucid- dreaming.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *