stima-de-sine-educatie

Stima de sine depinde de educatia oferita de parinti

In ce mod afecteaza lumea in care traim stima de sine? Un studiu realizat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Sussex a descoperit ca stima de sine are legatura exclusiv cu comportamentul dominant al parintilor. Astfel, daca un parinte afiseaza abilitati parentale negative, cum ar fi detasare, inseamna ca un copil va avea un comportament negativ. “Stima de sine este definita de gradul in care un indivd se vede pe el insusi, cat de capabil, semnificativ dar si cat de demn este”- sustine dr. Alison Pike. In practica, stima de sine este o dimensiune psihologica asupra careia majoritatea parintilor se concentreaza atunci cand isi cresc copilul. La urma urmei, toti cei care nu au incredere in ei au avut parte, in copilarie, de situatii sau relatii abuzive. Cu toate acestea, este necesar sa se construiasca o balanta, din moment ce stima de sine poate sa apara din prea multa iubire- ceea ce ar putea insemna incapacitatea unuia de a invata din esecuri.

Avand in vedere increderea de sine, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra modului in care cultura ar putea afecta aceasta trasatura. Deoarece familiile posed “structuri bazate pe gen” bine inradacinate in diferentele culturale, psihologii concluzioneaza ca o stima de sine scazuta la un copil ar putea avea legatura cu maternitatea negativa in familiile engleze, in timp ce in familiile din India, legatura ar putea fi influentata de negativitatea paternala.

Diferente culturale

In cultura din India, oamenii de stiinta au descoperit ca mamale au pozitii sociale inferioare tatilor. Capul familiei este tatal, adica are cea mai mare putere asupra disciplinii, iar acest lucru a migrat in statele Occidentale. Pe de alta parte, in statele din Occident, mama are un rol mai important in cadrul familiei decat tatal, cu toate ca acesta continua sa ramana capul familiei. Desi unitatea familiei poate sa para oarecum paternala, femeia este responsabila pentru educatia si disciplina copilului, astfel ca are mai multa putere in casa ei.

“Rezultatele noastre sugereaza ca, copiii care provin din culturi diferite sunt afectati nu numai de stategiile parentale diferite ci si din cauza comportamentului parintilor”- concluzioneaza oamenii de stiinta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *