conflict-stiinta-religie

Va inceta vreodata conflictul dintre stiinta si religie?

“Crede si nu cerceta” spune Biblia, insa stiinta sfideaza cuvantul lui Dumnezeu. Exista oameni care pur si simplu nu se multumesc sa stie ca existam si atat, ci, isi propun sa afle prin ce metoda si proces am ajuns sa fim aici. Contradictiile dintre religie si stiinta nu reprezinta o noutate pentru oamenii din ziua de azi, iar atata timp cat nu se ajunge la extrema, oamenii au posibilitatea sa creada in ambele lucruri, incercand sa isi gaseasca un echilibru.

Daca stam bine si ne gandim, religia a stranit o multime de razboaie si proteste si continua sa o faca si in ziua de astazi: un exemplu bun in acest sens este reprezentat de actiunile extremiste ale gruparii ISIS, care nu accepta sa se faca glume pe seama lui Mohamed-, in timp ce stiinta nu a omorat pe nimeni, ba din contra, ne-a luminat mintea. Bineinteles, exista oameni care sustin ca au fost vindecati de o anumita problema de sanatate pentru ca au avut credinta in Dumnezeu. Si, asa si este, credinta e un lucru important, insa rezolvarea unei probleme de sanatate are la baza o dovada stiintifica.

Indiferent ca suntem adepti ai religiei sau a stiintei, oamenii din ziua de azi au ajuns la concluzia ca aceste doua domenii nu ar trebui sa se excluda una pe cealalta. Cu toate acestea, exista riscul de a se produce o intreaga revolutie din cauza principiilor adoptate de cele doua domenii, astfel ca oamenii secolului XXI se lupta sa afle de care domeniu tine adevarul vietii. Intr-o lume cu o educatie mai slaba, cum este si Romania de altfel, populatia tinde sa dea mai multa crezare religiei, punand pe seama lui Dumnezeu toate lucrurile care se intampla, in timp ce statele dezvoltate puternic- cum ar fi statele occidentale- cu un nivel educational mai ridicat- incearca sa gaseasca o explicatie stiintifica pentru orice lucru care se petrece pe Pamant.

Fapte despre religie si stiinta

Crestinismul reprezinta religia cu cei mai multi adepti din lume- peste 2.1 miliarde de oameni, urmat de iudaism- 1.5 miliarde si hinduism- 1 miliard de adepti. De asemenea, religiile tribale insumeaza o valoare de aproape 300 de milioane in Asia si numai 100 milioane in Africa.

Numarul celor care nu au nicio religie este de 12% din totalul populatiei, iar numarul ateilor este de 2.3%. De asemenea, majoritatea ateilor provin din domeniile stiintifice, insa, indeosebi din psihologie si filosofie, inregistrandu-se un procent de peste 80%.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *